Vaateteollisuuden ongelmia

Vaateteollisuuteen liittyy useita ongelmia, joilta me täällä pohjolassa voimme helposti ummistaa silmämme. Suurelta osin nämä ongelmat aiheutuvat siitä, että kuluttajat haluavat yhä enenevässä määrin ostaa mahdollisimman edullisia vaatteita, jotka kuitenkin noudattavat viimeisimpiä muotivillityksiä. Tämä on aikamoinen yhtälö, joka ajaa vaatetehtaat tiukan paikan eteen – etenkin, koska esimerkiksi puuvillan hinta on vuosien saatossa kohonnut. Millaisia ongelmia vaateteollisuudessa sitten piilee? Olemme koonneet joitakin tähän liittyviä ajatuksia seuraaviin kappaleisiin.

Työntekijöiden huonot työolosuhteet

Monella vaatetehtaalla tehdään pitkää työpäivää olosuhteissa, jotka ovat haastavat – usein jopa vaaralliset. Työnantaja ei välttämättä välitä siitä, että työntekijät käsittelevät esimerkiksi vaarallisia väriaineita ilman asianmukaisia suojia. Paloturvallisuus on saatettu tehtailla laiminlyödä ja mahdollisen tulipalon syttyessä saatetaan menettää suuri määrä ihmishenkiä – osittain tehtaita ylläpitävien tahojen välinpitämättömyyden vuoksi.

Monella vaatetehtaalla työskentelee lapsia. Tällä on heidän elämäänsä kauaskantoiset vaikutukset. Ellei lapsi käy koulua, ovat hänen tulevaisuudennäkymänsä synkät. Osa uhkaa jäädä jopa täysin lukutaidottomiksi. Tällainen tilanne voi jatkua sukupolvesta toiseen, koska kouluttamattomalla äidillä on koulutettua äitiä huonommat mahdollisuudet lähettää omat lapsensa koulutielle sekä tukea heitä opinnoissaan. Fyysisesti raskas työ voi myös vaikuttaa lasten terveyteen dramaattisella tavalla.

Vaatteiden heikko laatu

On sanomattakin selvää, että jos vaatteita tuotetaan mahdollisimman edullisesti, ei niiden laatukaan voi olla kovin hyvä. On kuitenkin tärkeää, että erityisesti lastenvaatteissa käytetyt väriaineet ovat varmasti turvallisia. Voidaanko tätä kuitenkaan taata, jos valmistusprosessien valvonta laiminlyödään ja jos tavoitteena on ainoastaan tuottaa mahdollisimman edullisia ja muodikkaita vaatteita mahdollisimman nopeaan tahtiin?

Jos vaatteita pyritään valmistamaan mahdollisimman edullisesti, ovat niissä käytetyt materiaalitkin yleensä mahdollisimman edullisia. Esimerkiksi puuvillan hinta on viime aikoina noussut, mikä on aiheuttanut sen, että edullisimpiin puuvillavaatteisiin joudutaan käyttämään sitä kaikista edullisinta puuvillakangasta. Jos puuvillaisesta paidasta kuultaa hieman läpi jo ostohetkellä, voi vain kuvitella, kuinka monta pesua ja käyttökertaa tällainen paita kestää. Heikkolaatuinen puuvillakangas reikiintyy ja nyppyyntyy helposti, jolloin kuluttaja joutuu pian ostamaan uuden vaatteen pilalle menneen tilalle. Pahimmillaan edellinen vaate joutuu kaatopaikalle lisäämään kaatopaikan jätevuoria.
Heikkolaatuiset vaatteet aiheuttavat sen, että ihmisten tulee ostaa aina vain uusia vaatteita. Tämä lisää kulutusta. Jos rikkinäiset vaatteet heitetään kaatopaikalle, lisääntyy jätteen määrä. Kulutuksen lisääntyminen ei ole kestävän kehityksen mukaista kuluttamista, minkä vuoksi olisikin järkevää suosia laadukkaita, hyvistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, jotka kestävät käyttöä useita vuosia sekä kierrättämistä usealta käyttäjältä toiselle. Hyvälaatuisten vaatteiden suosiminen sekä oman vaatevaraston suuruuden kohtuullistaminen vähentää kulutusta.

Usein vaihtuvat trendit

On tietysti vaateteollisuuden kannalta järkevää, että trendit vaihtuvat kiihkeään tahtiin, koska näin vaateteollisuus saa myytyä aina vain uusia trendejä ja mallistoja. Ympäristön kannalta tämä ei kuitenkaan ole järkevää – eikä myöskään kuluttajan lompakon kannalta. Tiedostava kuluttaja suosiikin ajattomia vaatteita eikä juokse jatkuvasti vaihtuvien trendien aallonharjalla. Tiedostava kuluttaja tiedostaa myös sen, että omaan asuun saa aivan uudenlaista ilmettä jo melko pienillä kikoilla, kuten vaikkapa vaihtamalla asuun erilaiset asusteet.

Tiedostava kuluttaja myös suosii kierrättämistä ja vaikkei kirpputoreilta ja second hand -liikkeistä välttämättä kovin helposti löytyisikään viimeisintä trendiä vastaavia vaatteita, ei tiedostava kuluttaja anna tämän lannistaa itseään, vaan luottaa pikemminkin omaan tyyliinsä kuin juoksee koko ajan vaihtuvien trendien perässä. Oma, persoonallinen ja harkittu tyyli kertoo kantajastaan paljon enemmän kuin viimeisimmät trendivaatteet ja trendien orjallinen seuraaminen! Kannattaa muistaa, ettei tyylikkään pukeutumisen tarvitse tarkoittaa viimeisimpien trendien seuraamista!

Mitä muuta tietoinen kuluttaja voi tehdä muuttaakseen ostotottumuksiaan eettisemmiksi? Olemme koonneet vinkkejä tähän asiaan liittyen seuraavalle sivullemme.